Przepis na beze sugarlady 📖
Beza Sugarlady (bez szałowych słów)Składniki:
- 4 białka jajek
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje:
1. Przed rozpoczęciem przygotowań upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.
2. Rozgrzej piekarnik do 100°C (80°C, jeśli masz piekarnik konwekcyjny).
3. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłożając ją papierem do pieczenia.
4. Oddziel białka od żółtek. Upewnij się, że w białkach nie ma żadnych śladów żółtek.
5. W misce umieść białka i ubij je mikserem na wysokich obrotach aż uzyskasz sztywną pianę.
6. Dodaj cukier puder do piany stopniowo, łyżkę po łyżce, ciągle ubijając na wysokich obrotach.
7. Przez około 10 minut ubijaj pianę, aż będzie błyszcząca i sztywna.
8. Dodaj ocet winny, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii, delikatnie mieszając je łopatką.
9. Przełóż masę na przygotowaną wcześniej blaszkę, tworząc okrągły placek o średnicy około 20 cm.
10. Piecz bezę w rozgrzanym piekarniku przez około 2 godziny lub do momentu, gdy będzie chrupiąca z zewnątrz.
11. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
12. Ostrożnie usuń bezę z papieru do pieczenia i przenieś ją na paterę.
13. Podawaj z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
Smacznego!