Przepis na bezy bez mąki ziemniaczanej 📖
Przepis na bezy bez mąki ziemniaczanej:Składniki:
- 4 białka jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 120 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem.
2. W misce ubij białka za pomocą miksera na sztywną pianę. Zaczynaj ubijać na niskiej prędkości, a następnie zwiększaj stopniowo do najwyższej prędkości.
3. Dodaj cukier stopniowo, łyżka po łyżce, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Dodaj ocet winny lub sok z cytryny (dodają one elastyczności bezie) oraz ekstrakt waniliowy, jeśli korzystasz z niego.
5. Kontynuuj ubijanie aż do momentu, gdy masa będzie gęsta i trzymająca się końcówek miksera.
6. Przełóż masę do rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdkową końcówką lub do worka strunowego z przyciętym rogiem.
7. Wyciskaj małe bezy na przygotowaną blachę, trzymając worka lub rękawa na wprost i delikatnie naciskając, podnosząc na koniec ruchem kręcącym.
8. Piecz bezy w nagrzanym piekarniku przez około 60-90 minut, aż zewnętrzna warstwa będzie chrupiąca, a wewnątrz będą elastyczne.
9. Po upieczeniu pozostaw bezę w piekarniku, z wyłączonym termoobiegiem, przez około godzinę lub do momentu, gdy wystygną.
10. Gotowe bezy przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały chrupkość.
Bezy możesz podawać same, jako słodki przysmak, można je również wykorzystać jako dekorację do tortów, lodów, lub jako dodatek do murzynka. Smacznego!