Przepis na białą kiełbasą na obiad 📖
Przepis na białą kiełbasę na obiad:Składniki:
- 1 kg wieprzowego mięsa (np. łopatka)
- 200g boczku
- 30g soli
- 10g pieprzu
- 10g majeranku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 sztuka naturalnego jelita cielęcego
Wykonanie:
1. Mięso i boczek pokroić na mniejsze kawałki.
2. Włożyć mięso i boczek do miski, dodać sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej używając do tego rąk.
4. Odstawić mieszaninę na około 30 minut, aby aromaty się przegryzły.
5. Jelito dokładnie przepłukać wodą, a następnie namoczyć przez kilka godzin w lekko osolonej wodzie.
6. Po namoczeniu jelito dokładnie osuszyć.
7. Mieszanką mięsną wypełnić jelito, starając się nie tworzyć pustek powietrznych.
8. Powstałą kiełbasę związać nicią na obu końcach.
9. Gotową kiełbasę umieścić w garnku z wrzącą wodą i gotować na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny.
10. Po ugotowaniu, można podać kiełbasę na gorąco, grillować lub smażyć na patelni.
Smacznego!