Przepis na białe szparagi do obiadu 📖
Białe szparagi - przepis na obiad:Składniki:
- 1 kg białych szparagów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- sok z połowy cytryny
- 2 jajka ugotowane na twardo
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Oczyść białe szparagi, usuwając drewniane końcówki.
2. W dużym garnku zagotuj osolony wodę i wrzuć do niej szparagi. Gotuj przez około 10-15 minut, aż staną się miękkie, ale nadal mają lekki skruszony konsystencję.
3. W międzyczasie, w niewielkim rondelku rozgrzej oliwę z masłem na średnim ogniu.
4. Wyjmij gotowe szparagi z wody i odłóż na talerz. Krop delikatnie sokiem z cytryny.
5. Na patelni roztrzep jajka ugotowane na twardo, tak aby powstały jajecznicę.
6. Na talerzu ułóż porcję szparagów, polej delikatnie jajecznicą i posyp świeżo mielonym pieprzem.
7. Jeśli lubisz, posyp danie posiekaną natką pietruszki.
8. Podawaj od razu, najlepiej podgrzane.
Smacznego!