Przepis na bigos do druku 📖
Przepis na tradycyjny bigos:Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g świeżej kapusty
- 500 g wędzonej kiełbasy
- 500 g mięsa wieprzowego (np. szynka, żeberka)
- 500 g mięsa wołowego (np. rostbef, polędwica)
- 200 g suszonych grzybów (np. prawdziwków)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kiszona kapustę dokładnie opłucz pod zimną wodą, następnie włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż kapusta będzie miękka. Odcedź.
2. Świeżą kapustę poszatkuj. W garnku rozgrzej olej i podsmaż kapustę przez kilka minut, aż zmięknie.
3. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj mięso wieprzowe i wołowe w osolonej wodzie.
4. Na patelni podsmaż pokrojone w drobną kostkę cebule, marchewki i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
5. W osobnym garnku zagotuj bulion i dodaj przecier pomidorowy, suszone grzyby, ziele angielskie, kminek i liść laurowy. Gotuj przez około 10 minut, by wszystkie składniki się przegryzły.
6. Do garnka z podsmażoną kapustą dodaj kiszoną kapustę, ugotowane mięso i podsmażone warzywa. Wlej przygotowany bulion, dokładnie wymieszaj i dusz przez około 1-2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
7. Wędzoną kiełbasę pokrój na grubsze kawałki i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze przez kolejne 30-40 minut.
8. Dopraw bigos solą i pieprzem do smaku. Jeśli bigos wyda ci się zbyt kwaśny, można dodać niewielką ilość cukru.
9. Podawaj bigos gorący, najlepiej po kilku dniach, kiedy smaki dobrze się przegryzą. Doskonale smakuje z pieczywem lub ziemniakami.
10. Smacznego!