Przepis na bigos pieczony w piekarniku 📖
Przepis na bigos pieczony w piekarniku:Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 500g świeżej kapusty
- 300g boczku wędzonego
- 300g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plastry.
2. W dużym rondlu podsmaż boczek na rozgrzanym oleju, aż zacznie się rumienić.
3. Dodaj do rondla pokrojoną w piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
4. Następnie wrzuć plastry kiełbasy i podsmaż przez krótki czas.
5. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a świeżą kapustę poszatkuj.
6. Dodaj kiszoną kapustę, świeżą kapustę i startą marchewkę do rondla. Całość przemieszaj.
7. Wlej koncentrat pomidorowy i smaż przez około 5 minut.
8. Dodaj suszoną żurawinę, kminek, suszoną paprykę, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj składniki.
9. Przełóż zawartość rondla do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
10. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika, ustawionego na 180 stopni Celsjusza.
11. Piecz bigos przez około 2-3 godziny, regularnie mieszając zawartość co 30 minut.
12. Pieczenie możesz skrócić do 1,5 godziny, jeśli zwiększysz temperaturę do 200 stopni Celsjusza.
13. Bigos jest gotowy, gdy kapusta będzie miękka i smaki się połączą.
14. Podawaj bigos na gorąco, najlepiej z żytnim chlebem i marynowanymi ogórkami.
Smacznego!