Przepis na bigos przyprawy 📖

Przepis na bigos:

Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g świeżej kapusty
- 300 g kiełbasy (np. kabanosy lub kielbasa wiejska)
- 300 g wieprzowiny (np. boczek lub karkówka)
- 300 g wołowiny (np. polędwica lub rostbef)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kiszoną kapustę dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie odciśnij i poszatkuj na drobne kawałki.
2. Świeżą kapustę drobno poszatkuj.
3. Na głębokiej patelni lub w garnku podsmaż cebulę na oleju, aż stanie się szklista.
4. Dodaj pokrojone mięso i podsmaż je z cebulą, aż nabierze złocistego koloru.
5. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i smaż razem z mięsem przez kilka minut.
6. Wrzuć do garnka poszatkowaną świeżą kapustę, kiszoną kapustę oraz startą marchewkę i ziemniaki. Całość dobrze wymieszaj.
7. Dodaj koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku.
8. Całość zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż wszystkie składniki się zmiękną i smaki się połączą.
9. Przed podaniem bigos można jeszcze odstawić na kilka godzin lub na noc, aby smaki się przegryzły i bigos stał się jeszcze bardziej aromatyczny.
10. Podawaj bigos gorący, z pieczywem lub kaszą gryczaną. Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety przyprawy
leczo przyprawy
ogórki kiszone przyprawy
domowe frytki przyprawy
kapuśniak jakie przyprawy