Przepis na ogórki kiszone przyprawy 📖
Oto przepis na tradycyjne ogórki kiszone:Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- kilka gałązek kopru
Instrukcje:
1. Dokładnie umyj ogórki i osusz je.
2. Następnie obierz czosnek i pokrój go na cienkie plasterki.
3. W dużym naczyniu umieść łyżkę soli i ułóż na niej warstwę ogórków.
4. Posyp ogórki połową czosnku i ziarnami pieprzu.
5. Powtórz powyższe kroki, układając kolejne warstwy ogórków, czosnku i pieprzu.
6. Na samym szczycie umieść kilka gałązek koperku.
7. Całość przykryj gazą lub przykrywką, aby powietrze mogło krążyć.
8. Pozostaw naczynie w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, a następnie przenieś je do lodówki.
9. Ogórki będą gotowe do jedzenia po około tygodniu.
Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem do wielu dań, takich jak kanapki, sałatki czy obiady. Smacznego!