Przepis na leczo przyprawy 📖
Przepis na leczo:Składniki:
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 2 małe cukinie
- 3 pomidory
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę, a papryki, cukinie i pomidory w paski.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż będzie miękka i lekko złocista.
3. Dodaj papryki i cukinie, mieszając, doprowadź do ich zmięknięcia.
4. Następnie dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
5. Dopraw leczo papryką słodką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Smakuj i dostosuj przyprawy do swojego gustu.
6. Podsmaż całość, mieszając, przez około 10 minut, aby składniki się połączyły i warzywa były miękkie, ale jeszcze lekko chrupiące.
Leczo można podawać na ciepło jako danie główne, lub jako dodatek do mięsa lub ryżu. Smacznego!