Przepis na bimber z miodu 📖

Przepis na bimber z miodu:

Składniki:
- 1 kg miodu
- 5 litrów wody
- 50 g drożdży piwnych

Instrukcje:
1. W dużym garnku podgrzej wodę do temperatury około 35-40 stopni Celsjusza.
2. Dodaj miód do podgrzanej wody i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
3. Odstaw mieszankę z miodem na bok, aż ostygnie do temperatury pokojowej.
4. W małej misce rozdrobnij drożdże piwne.
5. Dodaj rozdrobnione drożdże do ostudzonej mieszanki z miodem.
6. Starannie wymieszaj wszystkie składniki, aż drożdże się rozpuszczą.
7. Przelej całą zawartość garnka do dużego pojemnika fermentacyjnego, zapewniając dostęp powietrza. Można również użyć klasycznego słoika z zakrętką, w którym zostawisz minimalną ilość miejsca na wzrost fermentacji.
8. Przechowuj pojemnik w ciepłym miejscu przez około 7-14 dni, aż proces fermentacji zostanie ukończony i cała zawartość stanie się bimbrem.
9. Po zakończeniu procesu fermentacji, przecedź bimber przez gęste sito, aby oddzielić nadmiar osadu.
10. Rozlej bimber do butelek i starannie je zakorkuj.
11. Przechowuj butelki w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka tygodni lub miesięcy, aby bimber mógł dojrzewać i nabrać odpowiedniego smaku.
12. Po tym czasie, bimber z miodu jest gotowy do degustacji. Możesz podawać go schłodzonego lub z lodem.

Podobne przepisy

dobry bimber z miodu
zacier z miodu
żeberka bez miodu
lukier z miodu
miksturę z czosnku miodu i cytryny