Przepis na żeberka bez miodu 📖
Oto przepis na żeberka bez miodu:Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
Instrukcje:
1. Zeberka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
2. W małej miseczce wymieszaj czosnek, sos sojowy, sos rybny, brązowy cukier, ocet ryżowy, olej roślinny, imbir i czerwoną paprykę.
3. W dużym naczyniu nałóż żeberka i polej je przygotowanym wcześniej sosem. Dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte sosem, a następnie odstaw na min. 30 minut do marynaty.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
5. Ułóż żeberka na wysokiej tacki do pieczenia, a następnie piecz je przez około 45-60 minut, co 15 minut obracając i polewając je sosem, który zbiera się na tacce.
6. Po upieczeniu żeberka powinny być delikatne i soczyste. Jeżeli preferujesz bardziej chrupiącą skórkę, pod koniec pieczenia możesz włączyć funkcję grillowania na kilka minut.
7. Po wyjęciu żeberek z piekarnika, pozostaw je na kilka minut, aby przestygły nieco przed podaniem.
8. Przekrój żeberka na mniejsze kawałki i podawaj je np. z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub surówką.
Smacznego!