Przepis na bimber z pszenicy 📖
Przepis na bimber z pszenicy:Składniki:
- 5 kg pszenicy
- 10 litrów wody
- 1 kg cukru
- 100 g drożdży piekarskich
Wykonanie:
1. Pszenicę dokładnie wymyj i odłóż na bok, aby lekko wyschła.
2. W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie wsyp pszenicę.
3. Gotuj pszenicę przez około 1 godzinę i 30 minut, aż ziarna będą miękkie.
4. W tym czasie, rozpuść cukier w niewielkiej ilości ciepłej wody, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
5. Po ugotowaniu, odcedź pszenicę i przepłucz ją letnią wodą.
6. Przełóż pszenicę do dużej, szczelnie zamykanej beczki.
7. Dodaj rozpuszczony cukier do pszenicy i wymieszaj, a następnie dodaj drożdże.
8. Zacznij fermentację, zamykając beczkę szczelnie i przechowując ją w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej 7 dni.
9. Po upływie tego czasu, przecedź bimber przez gazę, aby oddzielić płyn od fusów i zanieczyszczeń.
10. Przelej bimber do innej szczelnie zamkniętej butelki lub beczki naczyniem szklanym.
11. Odstaw bimber na kolejne 1-2 tygodnie w chłodne miejsce, aby dojrzał.
12. Po dojrzeniu, przefiltruj bimber przez kolejną gazę, aby pozbyć się zbędnych osadów.
13. Przelej bimber do mniejszych butelek, oznacz datę i przechowuj w chłodnym miejscu. Gotowe!
Ważne: Pamiętaj, że produkcja alkoholu w domu może być nielegalna w niektórych krajach, zawsze należy przestrzegać przepisów i praw w tym zakresie. Pamiętaj również, aby spożywać alkohol odpowiedzialnie.