Przepis na biszkopt forma 24 cm 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych miseczkach.
2. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij je na sztywną pianę za pomocą miksera.
3. Stopniowo dodawaj cukier do ubitych białek, ciągle miksując, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
4. Dodaj żółtka do miski z ubitymi białkami i delikatnie wymieszaj je za pomocą łopatki.
5. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy do miski. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą łopatki, aż powstanie jednolita masa.
6. Wylej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 24 cm.
7. Wstaw biszkopt do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, lub do momentu gdy nabierze złotego koloru i będzie sprężysty.
8. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia w formie przez kilka minut.
9. Następnie wyjmij biszkopt z formy, ostrożnie zdejmij papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.

Twój biszkopt jest teraz gotowy do udekorowania i podania! Możesz go posmarować ulubionym kremem, dodać owoce, galaretkę lub inne dodatki według preferencji. Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt forma 28 cm
biszkopt forma 20 cm
biszkopt mała forma
biszkopt forma serce
orzeszki forma