Przepis na biszkopt jak piec 📖

Przepis na biszkopt:

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Oddziel białka od żółtek jajek.
3. W misce ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
4. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż masa będzie gładka i lśniąca.
5. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj aż do połączenia.
6. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodaj je do masy jajecznej.
7. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą drewnianej łyżki, wykonując ruchy od dołu do góry, aż wszystko będzie dobrze połączone.
8. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, lub do momentu gdy wierzch nabierze złotego koloru i wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta.
10. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i odstaw go do ostygnięcia.
11. Gdy biszkopt będzie całkowicie zimny, można go przekroić na dwie części i nadziać ulubionym kremem lub dżemem.

Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt w jakiej temperaturze piec
pizze ile piec
masę solną ile piec
lasagne bolognese ile piec
ciasto kruche ile piec