Przepis na ciasto kruche ile piec 📖
Oto przepis na ciasto kruche:Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
1. W misce wymieszaj mąkę i cukier puder.
2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj żółtko i wodę, i zagnieć ciasto, tylko tyle, by składniki się połączyły.
4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
6. Wytnij dowolne kształty za pomocą foremek lub pokrój na paski.
7. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-20 minut, aż ciasto lekko się zezłoci.
9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smacznym i kruchym ciastem.