Przepis na biszkopt kawowy 📖
Oto przepis na biszkopt kawowy:Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gorącej wody
Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.
2. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
3. Następnie dodaj żółtka do ubitych białek i delikatnie wymieszaj.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj kawę rozpuszczalną z gorącą wodą, aż rozpuści się całkowicie.
5. Dodaj rozpuszczoną kawę do masy jajecznej i wymieszaj.
6. Powoli dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając wszystkie składniki.
7. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30-35 minut, aż będzie puszysty i lekko zrumieniony.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia przed podaniem.
Gotowy biszkopt kawowy można podać samodzielnie jako ciasto, lub użyć jako podstawę do innych deserów, na przykład tortu kawowego. Smacznego!