Przepis na dobry biszkopt kawowy 📖

Oto przepis na pyszny biszkopt kawowy:

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mocnej kawy

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka wbijamy do miski i ubijamy na sztywno.
2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy.
3. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy składniki, a następnie dodajemy kawę.
4. Do mieszanki wlewamy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy, starając się nie utracić puszystości.
5. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy biszkopt w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut. Sprawdzamy, czy jest gotowy, wbijając w środek biszkoptu patyczek – jeśli wyjdzie suchy, to znak, że ciasto jest upieczone.

Gotowy biszkopt kawowy możemy wykorzystać jako podstawę do różnych deserów lub też samodzielnie podać, posypany cukrem pudrem lub oblany czekoladą. Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt kawowy
dobry biszkopt z 8 jaj
dobry biszkopt
dobry biszkopt z 6 jaj
dobry biszkopt z 4 jaj