Przepis na dobry biszkopt kawowy 📖
Oto przepis na pyszny biszkopt kawowy:Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mocnej kawy
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka wbijamy do miski i ubijamy na sztywno.
2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy.
3. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy składniki, a następnie dodajemy kawę.
4. Do mieszanki wlewamy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy, starając się nie utracić puszystości.
5. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy biszkopt w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut. Sprawdzamy, czy jest gotowy, wbijając w środek biszkoptu patyczek – jeśli wyjdzie suchy, to znak, że ciasto jest upieczone.
Gotowy biszkopt kawowy możemy wykorzystać jako podstawę do różnych deserów lub też samodzielnie podać, posypany cukrem pudrem lub oblany czekoladą. Smacznego!