Przepis na biszkopt na szklanki 📖

Oto przepis na biszkopt na szklanki:

Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki letniej wody

Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w oddzielnych miseczkach.
2. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż masa nabierze błyszczącego wyglądu.
3. Do żółtek dodaj cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
4. W kolejnym kroku dodaj letnią wodę do żółtek i wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia do masy z żółtek, mieszając delikatnie.
6. Następnie dodaj ubite białka, delikatnie mieszając je z masą żółtkową.
7. Przełóż powstałą masę do szklanek, napełniając je do 3/4 pojemności.
8. Umieść szklanki na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
9. Piecz biszkopty przez około 25-30 minut, aż staną się rumiane i sprężyste.
10. Po upieczeniu wyjmij biszkopty z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
11. Gotowe biszkopty możesz polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnymi owocami przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pizze na szklanki
pancake na szklanki
naleśniki na szklanki
babeczki na szklanki
naleśniki 3 szklanki mąki