Przepis na biszkopt puszysty 📖

Oto przepis na puszysty biszkopt:

Składniki:
- 4 jajka
- 120g cukru
- 120g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. W oddzielnych miseczkach oddziel żółtka od białek.
3. Białka ubij w misce na sztywną pianę z szczyptą soli.
4. Stopniowo dodawaj cukier do ubitych białek, cały czas ubijając, aż uzyskasz gęstą i lśniącą masę.
5. Powoli dodawaj żółtka do masy z białek, delikatnie mieszając.
6. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej, następnie delikatnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
7. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, lub do momentu gdy biszkopt stanie się lekko złocisty.
9. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź go na kratce.
10. Gotowy, puszysty biszkopt możesz podać, samodzielnie lub jako bazę dla różnych deserów.

Smacznego!

Podobne przepisy

puszysty wysoki biszkopt
lekki puszysty biszkopt
puszysty biszkopt do tortu
omlety puszysty
omleta puszysty