Przepis na puszysty wysoki biszkopt 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj okrągłą formę o średnicy 24 cm, natłuszczając ją masłem i posypując mąką.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, a żółtka przełóż do osobnej miski.
3. Ubij białka wraz ze szczyptą soli na sztywno, dodając stopniowo cukier. Powinna powstać sztywna, błyszcząca masa.
4. Następnie dodaj żółtka do ubitych białek i delikatnie wymieszaj je za pomocą drewnianej łyżki.
5. Połącz mąkę pszeniczną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Przesiej tę mieszankę na masę jajeczną i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, starając się nie utracić powietrza.
6. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj jego powierzchnię.
7. Umieść biszkopt w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 35-40 minut, aż stanie się złoty i suche wewnątrz.
8. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na kratce.
9. Gdy biszkopt będzie całkowicie ostudzony, możesz go przekroić na połowę i nadziać ulubionym kremem lub konfiturami.
10. Gotowy biszkopt możesz też ozdobić kremem, lukrem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

wysoki biszkopt 24 cm
wysoki biszkopt
biszkopt wysoki
wysoki ciemny biszkopt
biszkopt do tortu wysoki