Przepis na puszysty biszkopt do tortu 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W okrągłej formie o średnicy 24 cm wyłóż dno papierem do pieczenia, natłuść boki margaryną i oprósz mąką.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Dodaj stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż masa nabierze połysku i stanie się gęsta.
4. Następnie dodawaj żółtka, jedno po drugim, cały czas miksując na średnich obrotach.
5. Połącz mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przesiej do miski z masą jajeczną. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą drewnianej łopatki.
6. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
7. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż będzie puszysty i lekko zrumieniony.
8. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w formie.
9. Gdy biszkopt będzie całkowicie zimny, delikatnie odwróć go do góry dnem na dużą płaską talerz, aby usunąć papier do pieczenia.

Gotowy puszysty biszkopt możesz wykorzystać jako podstawę do tortu, przekładając go ulubionymi kremami i owocami, a także dekorując go bitą śmietaną czy lukrem. Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt puszysty
lekki puszysty biszkopt
puszysty wysoki biszkopt
biszkopt do tortu z 5 jaj
biszkopt do tortu z 10 jaj