Przepis na biszkopt różowy 📖

Przepis na biszkopt różowy:

Składniki:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel barwnika spożywczego w kolorze różowym
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij delikatnie z szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Następnie, wsyp stopniowo cukier, ubijając cały czas, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
3. Dodaj po jednym żółtko do masy z białek, cały czas ubijając.
4. Przesiej mąkę, kaka oraz proszek do pieczenia do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj składniki, aby powstała jednolita masa.
5. Dodaj kilka kropel barwnika spożywczego w kolorze różowym i ponownie wymieszaj, aż kolor będzie równomiernie rozprowadzony.
6. Przygotuj formę do pieczenia, wysmaruj ją masłem i posyp mąką. Następnie, wlej masę biszkoptową do formy.
7. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C.
8. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź go na kratce.
9. Gotowy biszkopt można udekorować według własnego pomysłu, np. bitą śmietaną, kremem, owocami lub posypką.

Smacznego!

Podobne przepisy

różowy biszkopt do tortu
drink różowy
różowy tort
różowy krem do tortu
biszkopt ii