Przepis na biszkopt sugarlady 📖
Przepis na biszkopt sugarlady:Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
1. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.
2. Następnie, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem, aż masa stanie się biała i puszysta.
3. Do masy z białek dodajemy kolejno żółtka, po jednym, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. Do mąki dodajemy skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki, tak aby nie utracić puszystości.
5. Na koniec dodajemy cukier waniliowy i gorącą wodę, mieszamy raz jeszcze.
6. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w przedhcieciezonym piekarniku (180 stopni C) przez około 25-30 minut, do momentu gdy biszkopt stanie się złoty i sprężysty.
8. Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie możemy je wykorzystać do przygotowania różnych deserów lub ciast.
Smacznego!