Przepis na biszkopt do tortu sugarlady 📖

Oto przepis na biszkopt do tortu sugarlady:

Składniki:
- 6 jajek
- 180 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. Następnie oddzielamy żółtka od białek jajek.
3. W osobnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
4. W trzeciej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą i jasną masę.
5. Do masy z żółtek dodajemy przesianą mąkę pszeniczną oraz proszek do pieczenia, mieszając delikatnie.
6. Następnie stopniowo dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając, aby nie opadły.
7. Całą masę przekładamy do tortownicy, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstawiamy tortownicę do wcześniej rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut, do momentu, gdy biszkopt nabierze złocistej barwy i będzie elastyczny w dotyku.
9. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i pozostawiamy go do ostygnięcia.
10. Gdy biszkopt jest już całkowicie zimny, można go przekroić na dwie równe części oraz użyć do przygotowania tortu z dowolnym nadzieniem i dekoracjami.

Smacznego tortu!

Podobne przepisy

biszkopt sugarlady
sugarlady biszkopt
biszkopt czekoladowy sugarlady
biszkopt do tortu
biszkopt do tortu z 8 jaj