Przepis na bułkę kebab 📖
Przepis na bułkę kebab:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. drobiowego lub mieszanki drobiowej i wieprzowej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy kebab (lub mieszanka kurkumy, kolendry, kminu rzymskiego, pieprzu, cebuli w proszku)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 4 bułki hamburgerowe
- ulubione dodatki (np. plasterki pomidora, kawałki sałaty, cebula, sos czosnkowy czy pikantny sos chili)
- opcjonalnie frytki lub ziemniaki
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obróż i drobno posiekaj.
2. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z cebulą, czosnkiem, przyprawą kebab, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dobrze wyrobione mięso powinno mieć jednolitą konsystencję.
3. Uformuj z masy mięsnej 4 duże kotlety o kształcie płaskiej kulki.
4. Na rozgrzaną patelnię lub grill połóż mięsne kotlety i smaż przez około 5-7 minut z obu stron, aż będą chrupiące i dobrze wypieczone.
5. W międzyczasie, rozgrzej bułki w tosterze lub piekarniku.
6. Po upieczeniu mięsa, ułóż je w bułkach a następnie dodaj ulubione dodatki (np. plasterki pomidora, sałatę, cebulę) oraz sosy (czosnkowy, pikantny) według własnych upodobań.
7. Bułki kebab można podawać z frytkami lub ziemniakami.
Smacznego!