Przepis na jedną bułkę 📖

Przepis na jedną bułkę:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 7 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego

Instrukcje:
1. W małej misce rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 5 minut, aż drożdże staną się aktywne i zaczną się pienić.
2. W większej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj aktywowane drożdże i olej roślinny.
3. Za pomocą łopatki lub ręki dobrze wymieszaj składniki, a następnie zagniataj ciasto na stolnicy przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
4. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
5. Gdy ciasto podrosło, wyjmij je z miski i ponownie ugnieć przez kilka minut.
6. Formuj z ciasta kulę i delikatnie spłaszcz ją, dając bułce odpowiedni kształt. Przeciągnij delikatnie przednią część ciasta, aby nadać jej charakterystyczny wygląd bułki.
7. Umieść bułkę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30-40 minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.
8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
9. Po wyrośnięciu bułki włóż ją do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż stanie się złocista i pięknie napuchnięta.
10. Po upieczeniu wyjmij bułkę z piekarnika i odstaw ją na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Teraz możesz cieszyć się swoją domową bułką!

Podobne przepisy

bułkę czosnkową
bułkę kebab
bułkę z awokado
bułkę słodką
bułkę tartą do fasolki