Przepis na bułki bez drożdży i jogurtu i mleka 📖
Przepis na bułki bez drożdży, jogurtu i mleka:Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka wody
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj olej roślinny do mąki i mieszaj, aż składniki się połączą.
3. Stopniowo dodawaj wodę do miski, mieszając ciasto. Kontynuuj mieszanie, aż składniki będą dobrze połączone i utworzą jednolite ciasto.
4. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i uformuj kulę.
5. Następnie podziel kulę na mniejsze części i uformuj z nich bułki według preferowanej wielkości.
6. Umieść bułki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
8. Włóż blaszkę z bułkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż bułki będą rumiane i lekko chrupiące.
9. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.
Bułki bez drożdży, jogurtu i mleka są gotowe do podania. Mogą być używane jako smaczne dodatki do śniadania, kanapek lub jako przekąska. Smacznego!