Przepis na bułki domowej roboty 📖

Oto przepis na pyszne bułki domowej roboty:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
- opcjonalnie nasiona lub pestki do posypania

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając wszystko za pomocą łyżki lub miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.
3. Gdy składniki się połączą, dodaj olej i kontynuuj wyrabianie ciasta przez około 5 minut. Powinno być elastyczne, ale nie klejące się do rąk. Jeśli jest za luźne, dodaj trochę więcej mąki. Jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody.
4. Przykryj miskę wilgotnym ręcznikiem i odstaw na ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie je wyrób przez kilka minut, aby usunąć powietrze.
6. Formuj małe kulki z ciasta i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstęp między nimi.
7. Jeśli chcesz, możesz posypać bułki nasionami lub pestkami.
8. Przykryj bulki ściereczką i pozostaw je na około 30 minut, aby ponownie podrosły.
9. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
10. Po podrośnięciu ponownie bułki, włóż je do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
11. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.

Teraz możesz cieszyć się świeżymi, pachnącymi bułkami domowej roboty!

Podobne przepisy

sos czosnkowy domowej roboty
rafaello domowej roboty
rosół domowej roboty
jabłecznik domowej roboty
pasztety domowej roboty