Przepis na bułki film 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300ml letniej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego

Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- opcjonalnie: sezam lub inne nasiona do posypania

Przygotowanie:
1. W małej misce wymieszaj drożdże i cukier, dodaj pół szklanki letniej wody. Pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną bulgotać.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z solą. Dodaj przygotowany rozczyn z drożdży i cukrem, a także olej roślinny.
3. Stopniowo wlej pozostałą wodę do miski, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i utworzą jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody; jeśli jest zbyt kleiste, dodaj trochę mąki.
4. Przenieś ciasto na stolnicę lub blat, obtocz je w mące i wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Umieść ciasto w misce, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je z powrotem na blat i delikatnie ugniatamy, aby usunąć powietrze.
7. Formujemy z ciasta małe bułeczki o żądanej wielkości i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między nimi.
8. Odstawiamy bułki na 15-20 minut, aby pozwolić im lekko wyrosnąć.
9. W międzyczasie, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
10. Jajko lekko ubijamy i delikatnie smarujemy nim wierzch bułek. Opcjonalnie, posypujemy bułki sezamem lub innymi nasionami.
11. Pieczemy bułki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i pięknie napuszone.
12. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy bułki na kratkę do ostygnięcia. Gotowe!

Smacznego!

Podobne przepisy

lody film
spaghetti film
strogonowa film
strogonow film
żurek film