Przepis na burger drwala z kurczakiem 📖
Składniki:- 500g mielonego kurczaka
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu worcestershire
- Sól i pieprz do smaku
- 4 bułki do burgerów
- 4 plastry sera cheddar
- 4 plasterki boczku, usmażone
- 4 plastry pomidora
- Liście sałaty
- Ketchup i majonez opcjonalnie
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mielony kurczak, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę, sos worcestershire, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
2. Formuj z masy mięsne płaskie kotlety, o wielkości bułek.
3. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż kotlety z kurczaka po około 4-5 minut z obu stron, do momentu gdy będą dobrze przyrumienione i przypieczone wewnątrz.
4. W tym samym czasie na innym przysmaż boczek na chrupko.
5. Przekrój bułki na pół i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze.
6. Na spodnią połowę bułki połóż liście sałaty, a następnie po kolei dodawaj kotlet z kurczaka, plaster sera cheddar, plaster pomidora i plaster boczku.
7. Jeśli chcesz, możesz na wewnętrzną stronę górnej połowy bułki posmarować ketchupem lub majonezem.
8. Przykryj burger górną połową bułki i podawaj od razu.
Smacznego!