Przepis na hamburgera drwala 📖

Przepis na hamburgera drwala:

Składniki:
- 250g mielonego mięsa wołowego
- 2 bułki do hamburgerów
- 4 plastry sera żółtego
- 4 plastry boczku
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 4 plasterki ogórka kiszonego
- 4 łyżki sosu barbecue
- Sałata liściasta
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia

Instrukcje:
1. Zacznij od podsmażenia boczku na patelni bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiący. Odłóż go na ręcznik papierowy, aby odsączył się z nadmiaru tłuszczu.
2. W tej samej patelni podsmaż plastry cebuli, dopóki nie staną się miękkie i lekko złociste. Zdejmij je z patelni i odstaw na bok.
3. Następnie uformuj z mielonego mięsa dwa kotlety o grubości około 2 cm. Posól i popieprz je z obu stron.
4. Na tej samej patelni, na której smażyłeś wcześniej boczek i cebulę, rozgrzej trochę oleju i usmaż kotlety wołowe na średnim ogniu. Smaż je przez około 4-5 minut z każdej strony, aby były dobrze wypieczone.
5. Pod koniec smażenia mięsa, na wierzch każdego kotleta połóż po 2 plasterki sera żółtego, tak aby się rozpuścił.
6. W międzyczasie przekrój bułki na pół i lekko podpiecz na grillu lub na suchej patelni.
7. Na spodnią część bułki połóż plastry ogórka kiszonego, a następnie połóż kotlet z serem. Na mięso połóż plastry chrupiącego boczku, a na wierzch ułóż podsmażoną cebulę.
8. Całość polij łyżką sosu barbecue i przykryj liśćmi sałaty.
9. Na końcu przykryj drugą połówką bułki i delikatnie dociskaj, aby hamburger się skleił.
10. Twój hamburger drwala jest gotowy! Podawaj go ciepłego i smacznego!

Podobne przepisy

burger drwala
hamburger drwala
kiełbasę drwala
burger drwala z kurczakiem
hamburgera xxl