Przepis na burgery wege 📖
Przepis na burgery wege:Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, starta
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oleju roślinnego
Dodatkowo:
- bułki do hamburgerów
- sałata
- pomidory
- ogórki kiszone
- sosy według upodobania (np. ketchup, musztarda, majonez)
Przygotowanie:
1. W naczyniu zmiksuj fasolę na gładką masę.
2. W dużej misce połącz masę fasolową z cebulą, czosnkiem, marchewką, musztardą, papryką w proszku, kuminem, solą, pieprzem i bułką tarta.
3. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
4. Uformuj z masy burgery o gewichtach i kształcie do wyboru.
5. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
6. Smaż burgery na rumiano z obu stron, około 4-5 minut z każdej strony.
7. Podczas smażenia możesz również podgrzać bułki do hamburgerów na grillu lub w piekarniku.
8. Na spód bułki połóż sałatę, a na niej umieść burger, dodaj plastrami pomidorów i ogórkami kiszonymi.
9. Na wierzch burgera dodaj swoje ulubione sosy (np. ketchup, musztardę, majonez) i przykryj drugą połową bułki.
10. Smacznego!