Przepis na chałkę domowe wypieki 📖
Przepis na chałkę:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 3 jajka
- 15g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
- Posypka: roztopione masło i cukier puder
Instrukcje:
1. W małej miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Pozostaw na 5-10 minut, aż drożdże się aktywują i nabiorą piany.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj jajka, rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy (jeśli używasz) oraz startą skórkę z cytryny (jeśli używasz). Wlej rozpuszczone drożdże i mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
3. Przenieś ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie nadal klejące, dodaj trochę mąki.
4. Uformuj ciasto w kulę i umieść je w miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu, przekręć ciasto na stolnicę i delikatnie wygnieć, aby usunąć nadmiar powietrza. Podziel ciasto na dwie równe części.
6. Z każdej części uformuj walec o długości około 30 cm. Splątaj oba wałki razem, tworząc ładną chałkę. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Pozostaw chałkę do ponownego wyrośnięcia przez około 30-45 minut.
8. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 180°C.
9. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj chałkę roztopionym masłem. Możesz również posypać ją cukrem pudrem.
10. Piecz chałkę przez około 30-35 minut, aż stanie się złocista na zewnątrz.
11. Po upieczeniu, wyjmij chałkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.