Przepis na chałkę z budyniem 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 220ml ciepłego mleka
- 100g masła (roztopionego)
- 80g cukru
- 1 jajko
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500g budyń waniliowy (przygotowany wcześniej)
Sposób przygotowania:
1. W małej miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól i cukier waniliowy. Dodaj roztopione masło i jajko, a następnie dodaj aktywowane drożdże z mlekiem.
3. Zagnieć ciasto na jednolitą masę, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj odrobinę mleka. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
4. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na dwie części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
5. Na każdy prostokąt nałóż połowę budyniu, równomiernie rozprowadzając go po całej powierzchni.
6. Zwijaj ciasto od dłuższego boku, tworząc długi wałek.
7. Ułóż wałki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
8. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
9. Piecz chałki przez około 25-30 minut, aż staną się złote.
10. Po ostygnięciu, pokrój chałki na grube plastry i podawaj. Smacznego!