Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku bez drożdży 📖
Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku bez drożdży:Składniki:
- 500g mąki pszennego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 400 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. Dodaj ciepłą wodę i olej do suchych składników. Wyrób ciasto rękoma lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.
3. Wyjmij ciasto z miski i umieść je na lekko oprószonym mąką blacie.
4. Zacznij wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut. Używaj dłoni do rozciągania i składania ciasta, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Po wyrabianiu, umieść ciasto z powrotem w miski i przykryj go czystą ściereczką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, włącz piekarnik na 220°C i rozgrzej go.
7. Wyjmij ciasto z miski i ponownie wyrób je przez kilka minut.
8. Uformuj ciasto w kształt bochenka i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piekarnik powinien być już rozgrzany. Włóż bochenek chleba do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż skórka będzie chrupiąca i złocista.
10. Po upieczeniu, wyjmij bochenek chleba z piekarnika i odłóż go na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Gotowy chleb domowy bez drożdży można przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego!