Przepis na chleb francuski 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej typu 550
- 10g soli
- 10g świeżych drożdży
- 350ml wody

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól.
2. W drugiej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.
3. Dodaj roztwór drożdży do mąki i wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
4. Gdy składniki będą dobrze wymieszane, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
5. Przykryj misę czystą ściereczką i zostaw na około 1-2 godziny, aby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie uformuj je w kształt chleba francuskiego.
7. Przełóż uformowany chleb na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Przykryj chleb ściereczką i pozostaw na kolejne 30-40 minut, aby ponownie podwoił swoją objętość.
9. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
10. Po drugim wyrośnięciu, delikatnie naciągnij powierzchnię chleba za pomocą ostrego noża, aby nadać mu charakterystyczne pęknięcie.
11. Włóż chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż będzie złocisty i wydawał głuchy dźwięk po stuknięciu w spód.
12. Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Twój domowy chleb francuski jest gotowy do spożycia! Smacznego!

Podobne przepisy

hot dog francuski
francuski kisz
pasztet francuski
deser francuski
tort francuski