Przepis na pasztet francuski 📖

Przepis na pasztet francuski:

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g wieprzowiny wędzonej, drobno posiekanej
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 jajka
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła do natłuszczenia formy

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużej misce wymieszaj mielone mięso, wieprzowinę wędzoną, cebulę, czosnek, jajka, śmietanę, tartą bułkę, natkę pietruszki, majeranek, sól i pieprz.
3. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, aż masa będzie jednolita.
4. Natłuść foremkę do pasztetu masłem i wyłóż do niej masę mięsną.
5. Wyrównaj wierzch masą i przykryj formę folią aluminiową.
6. Wstaw formę do większego naczynia, wlej do niego wodę, tak aby sięgała do połowy formy.
7. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz pasztet przez około 1,5 godziny.
8. Po tym czasie, odkryj formę i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 30 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.
9. Wyjmij pasztet z formy i pozostaw do ostygnięcia.
10. Pasztet francuski najlepiej smakuje schłodzony, można go podać pokrojonego na plasterki z pieczywem i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

hot dog francuski
francuski kisz
tort francuski
chleb francuski
deser francuski