Przepis na chleb mleczny 📖
Składniki:- 500 g mąki pszenna
- 300 ml mleka
- 10 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
Instrukcje:
1. W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia. Odstaw na bok, aby przestygło.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokruszone drożdże.
3. Dochodzące mleko powoli dodawaj do suchych składników, stale mieszając łyżką lub rękoma. Składniki powinny się dobrze połączyć, tworząc jednolite ciasto.
4. Dodaj masło do ciasta i wyrabiaj je przez około 10-15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Przykryj misę ściereczką i odstaw na ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Gdy ciasto podrosło, wyjmij je z miski i uformuj kulę lub inny dowolny kształt chleba. Możesz również włożyć ciasto do foremki chlebowej.
7. Przed pieczeniem, odstaw chleb na blat kuchenny na około 20-30 minut, aby jeszcze raz podrosło.
8. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
9. Gdy chleb podrośnie, delikatnie nakłuj go widelcem na różnych miejscach, aby uniknąć tworzenia się bąbelków podczas pieczenia.
10. Włóż chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż stanie się złotobrązowy.
11. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na kratce przed pokrojeniem.
12. Smacznego! Chleb mleczny jest idealny na śniadanie lub jako dodatek do innych dań.