Przepis na chleb owsiany 📖

Składniki:
- 350 g mąki owsianej
- 100 g mąki pszennego typu 500
- 14 g drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj obie mąki oraz sól.

2. Rozpuść drożdże w letniej wodzie.

3. Wlej rozpuszczone drożdże do miski z mąką. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.

4. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć przez ok. 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

5. Włóż ciasto z powrotem do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

6. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i ponownie zagnieć na stolnicy.

7. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Po wyrośnięciu, wstaw chleb do piekarnika i piecz przez ok. 35-40 minut.

9. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.

Podobne przepisy

domowy chleb owsiany
omlet owsiany
fit omlet owsiany
owsiany chlebek bananowy
owsiany placek marchewkowy