Przepis na chleb owsiany 📖
Składniki:- 350 g mąki owsianej
- 100 g mąki pszennego typu 500
- 14 g drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj obie mąki oraz sól.
2. Rozpuść drożdże w letniej wodzie.
3. Wlej rozpuszczone drożdże do miski z mąką. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć przez ok. 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Włóż ciasto z powrotem do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
6. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i ponownie zagnieć na stolnicy.
7. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C. Po wyrośnięciu, wstaw chleb do piekarnika i piecz przez ok. 35-40 minut.
9. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.