Przepis na chlebek bananowy kwestia smaku 📖
Składniki:- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 80 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1/2 szklanki orzechów lub rodzynków
Przygotowanie:
1. W misce rozgnieć banany za pomocą widelca, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj jajka i wymieszaj dokładnie.
3. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól. Wymieszaj wszystko na gładkie ciasto.
4. Dodaj roztopione masło i dobrze połącz składniki.
5. Jeśli chcesz, możesz dodać orzechy lub rodzynki i delikatnie wymieszać.
6. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
7. Piecz chlebek w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i będzie suchy wewnątrz.
8. Po upieczeniu wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Smacznego!