Przepis na chłodnik z jogurtem naturalnym 📖
Przepis na chłodnik z jogurtem naturalnym:Składniki:
- 1 ogórek
- 1 mała cebula
- 2 zielone jabłka
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1/2 pęczka koperku
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml kefiru
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ogórek, cebulę, jabłka, rzodkiewki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Ogórek obierz ze skórki.
2. Ogórek, cebulę oraz jedno jabłko pokrój w drobną kostkę, a drugie jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Do miski dodaj pokrojone warzywa i owoce, a następnie posyp je posiekanym koperkiem.
4. Dodaj jogurt naturalny i kefir do miski z warzywami i owocami. Wymieszaj wszystkie składniki.
5. Wyciśnij sok z cytryny i wlej go do miski. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
6. Dopraw chłodnik solą i pieprzem według własnego gustu.
7. Przełóż chłodnik do lodówki i pozostaw go tam na minimum 2 godziny, aby wydobrzeć smak.
8. Podawaj schłodzony chłodnik z jogurtem naturalnym, ewentualnie dekorując go plasterkami jabłka i listkami koperku.
Smacznego!