Przepis na chorwackie pączki 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Przyprawa: 1 łyżeczka soli i cukru waniliowego
- Olej do smażenia (ok. 1 l)

Dodatkowo:
- Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i cukier waniliowy.
2. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na chwilę, aż drożdże zaczną się pienić.
3. Dodaj do mąki rozpuszczone drożdże, jajka, roztopione masło i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
5. Na rozgrzaną patelnię zalej olej, tak aby po całkowitym zanurzeniu pączków, wystawało około 2 cm oleju.
6. Formuj kulki z ciasta o średnicy około 5 cm i delikatnie ugniataj je, aby uzyskać kształt pączka.
7. Smaż pączki na gorącym oleju z obu stron, aż staną się złociste.
8. Wyjmij pączki z oleju i odstaw na ręcznik papierowy, aby odsączyły nadmiar tłuszczu.
9. Gdy pączki przestygną, posyp je obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

paczki
fit pączki
pączki fit
paczki my cafe
paczki magdy