Przepis na ciasteczka kakaowe 📖
Składniki:- 200g masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu vanilii
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu przygotuj masło i cukier. Dokładnie wymieszaj je mikserem lub trzepaczką, aż uzyskasz gładką konsystencję.
2. Dodaj jajka i ekstrakt vanilii do mieszanki z masłem i cukrem. Kontynuuj mieszanie, aż składniki się połączą.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj stopniowo suchą mieszankę do ciepłej masy z masłem, cukrem, jajkami i ekstraktem vanilii.
4. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Gotowe ciasto przekładaj do pojemnika, przykrywaj i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aby odrobinę stwardniało.
6. Po wyjęciu z lodówki formuj małe kulki z ciasta i układaj je na przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
7. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez około 10-12 minut, aż ciasteczka lekko się utwardzą.
8. Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
9. Gotowe, chrupiące ciasteczka kakaowe są teraz gotowe do podania!
Smacznego!