Przepis na ciasteczka orzechowe 📖
Składniki:- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka orzechów włoskich, zmielonych
Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać.
3. Orzechy zmielić w młynku lub blenderze i dodać do masy. Wymieszać.
4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, że ciasteczka będą się rozszerzać podczas pieczenia.
5. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistej barwy.
6. Po upieczeniu ciasteczka orzechowe należy ostudzić na blasze, a następnie przenieść na dobrej jakości paterę lub włożyć do puszki na ciastka. Smacznego!