Przepis na ciasteczka orzechowe 📖

Składniki:
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka orzechów włoskich, zmielonych

Wykonanie:

1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając.

2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać.

3. Orzechy zmielić w młynku lub blenderze i dodać do masy. Wymieszać.

4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, że ciasteczka będą się rozszerzać podczas pieczenia.

5. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistej barwy.

6. Po upieczeniu ciasteczka orzechowe należy ostudzić na blasze, a następnie przenieść na dobrej jakości paterę lub włożyć do puszki na ciastka. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasteczka orzechowe
szybkie ciasteczka orzechowe
ule orzechowe
rogaliki orzechowe
babeczki orzechowe