Przepis na ule orzechowe 📖

Przepis na ule orzechowe:

Składniki:
- 200g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. Orzechy włoskie rozłóż na blasze do pieczenia i podpiecz przez około 10 minut, aż lekko się zarumienią i uwolnią swój aromat.
3. Wyjmij orzechy z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
4. Umieść orzechy w blenderze i miel na drobniejsze kawałki. Nie dokładaj ich wszystkich od razu, lepiej stopniowo dodawać.
5. W osobnym garnku podgrzej miód, masło orzechowe, olej kokosowy i sól. Mieszaj, aż składniki się połączą.
6. Dodaj uprażone orzechy do garnka z masą i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
7. Całość przełóż do foremki o wymiarach około 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wyrównaj powierzchnię masy, a następnie włóż do lodówki na minimum 4 godziny lub do momentu, aż masa zastygnie.
9. Po tym czasie wyjmij ule, pokrój na kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

rafaello orzechowe
mazurki orzechowe
makaroniki orzechowe
orzechowe uwielbienie
ciasto orzechowe