Przepis na rogaliki orzechowe 📖

Oto przepis na rogaliki orzechowe:

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1. Najpierw zrób ciasto. Do dużej miski dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj masło i zagnieć ciasto.

2. Dodaj cukier puder i żółtka. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

3. Upiecz orzechy włoskie i zmiażdż je. Dodaj cukier i cynamon i wymieszaj.

4. Rozwałkuj ciasto na płaski placek. Pokrój go na trójkąty.

5. Na każdym trójkącie połóż łyżeczkę orzechowej masy. Zwiń rogalik i uformuj go w kształt półksiężyca.

6. Wierzch każdego rogalika posmaruj roztrzepanym jajkiem.

7. Piecz rogaliki w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut lub do momentu, gdy staną się złociste.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki orzechowe kruche
pyszne rogaliki orzechowe
ciastka rogaliki orzechowe
ule orzechowe
babeczki orzechowe