Przepis na rogaliki orzechowe 📖
Oto przepis na rogaliki orzechowe:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Najpierw zrób ciasto. Do dużej miski dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj masło i zagnieć ciasto.
2. Dodaj cukier puder i żółtka. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Upiecz orzechy włoskie i zmiażdż je. Dodaj cukier i cynamon i wymieszaj.
4. Rozwałkuj ciasto na płaski placek. Pokrój go na trójkąty.
5. Na każdym trójkącie połóż łyżeczkę orzechowej masy. Zwiń rogalik i uformuj go w kształt półksiężyca.
6. Wierzch każdego rogalika posmaruj roztrzepanym jajkiem.
7. Piecz rogaliki w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut lub do momentu, gdy staną się złociste.
Smacznego!