Przepis na ciasteczka pieguski 📖

Przepis na ciasteczka pieguski:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- marmolada o ulubionym smaku (np. truskawkowa, malinowa)

1. W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy i sól. Wymieszaj składniki suche.

2. Dodaj do miski masło pokrojone w kostkę. Wykorzystaj palce, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki. Powinno powstać kruche ciasto.

3. Dodaj żółtka i ponownie wymieszaj ciasto, aż składniki się połączą.

4. Ciasto podziel na dwie części, owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.

5. Po upływie czasu wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Możesz użyć wałka i posypać blat mąką, aby ciasto nie przyklejało się.

6. Wytnij z ciasta okręgi, korzystając z foremek lub kubeczka. Na połowie okręgów wytnij mniejszy okrąg w środku - będą to nasze "oko" pieguska.

7. Powtórz czynności 5 i 6 z drugą częścią ciasta.

8. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz je przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż staną się lekko złote.

9. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i ostudź je na kratce.

10. Na nieowalnym okręgu ciasteczka rozsmaruj odrobinę marmolady.

11. Nałóż na niego okrąg z wyciętym "okiem", aby marmolada była widoczna.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi ciasteczkami pieguskami. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasteczka pieguski
pieguski
ciastka ala pieguski
ciastka pieguski
szybkie ciastka pieguski