Przepis na ciasteczka pierniczki świąteczne 📖

Przepis na tradycyjne świąteczne pierniczki:

Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki goździków w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki i sól. Odstaw.
2. W garnuszku rozpuść masło na małym ogniu, dodaj cukier trzcinowy i miód, całość dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru.
3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
4. Powoli, ciągle mieszając, dodawaj suche składniki do masy miodowo-masłowej, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
5. Przenieś ciasto na stolnicę posypaną mąką i zagnieć je rękami przez kilka minut, aż stanie się jednolite.
6. Zawinij ciasto w folię spożywczą i umieść je w lodówce na co najmniej 1 godzinę (lepiej jednak na całą noc).
7. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
8. Wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni do grubości około 5 mm.
9. Wytnij ciasteczka przy pomocy foremek w kształcie choinek, gwiazdek, serduszek lub innych dowolnych form.
10. Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
11. Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż delikatnie się zezłocą.
12. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i ostudź na kratce.

Gotowe pierniczki świąteczne możesz udekorować lukrem, posypką, czy ozdobami według własnego pomysłu. Smacznego!

Podobne przepisy

ciastka pierniczki świąteczne
lukier na pierniczki swiateczne
ciasteczka swiateczne
swiateczne ciasteczka
ciasteczka maslane swiateczne