Przepis na ciasteczka pierniczki świąteczne 📖
Przepis na tradycyjne świąteczne pierniczki:Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki goździków w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki i sól. Odstaw.
2. W garnuszku rozpuść masło na małym ogniu, dodaj cukier trzcinowy i miód, całość dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru.
3. Zdejmij garnek z ognia, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
4. Powoli, ciągle mieszając, dodawaj suche składniki do masy miodowo-masłowej, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
5. Przenieś ciasto na stolnicę posypaną mąką i zagnieć je rękami przez kilka minut, aż stanie się jednolite.
6. Zawinij ciasto w folię spożywczą i umieść je w lodówce na co najmniej 1 godzinę (lepiej jednak na całą noc).
7. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
8. Wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni do grubości około 5 mm.
9. Wytnij ciasteczka przy pomocy foremek w kształcie choinek, gwiazdek, serduszek lub innych dowolnych form.
10. Układaj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
11. Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż delikatnie się zezłocą.
12. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i ostudź na kratce.
Gotowe pierniczki świąteczne możesz udekorować lukrem, posypką, czy ozdobami według własnego pomysłu. Smacznego!