Przepis na ciasto ananasek 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 puszka ananasów w plastrach
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
2. Dodaj olej roślinny, jajka i ekstrakt waniliowy, następnie dokładnie wymieszaj składniki.
3. Ciasto przełóż do wysmarowanej i oprószonej mąką formy.
4. Na wierzchu ułóż plastrami ananasy z puszki.
5. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste.
6. W międzyczasie przygotuj lukier: w miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie gładka masa bez grudek.
7. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
8. Na wystudzone ciasto polij lukrem i pozostaw do zastygnięcia.
9. Gotowe! Możesz podawać ciasto ananasek na deser. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto ananasek z kokosem
sernik ananasek
ciasto ryb
ciasto hit
wz ciasto