Przepis na ciasto biskup 📖
Składniki:- 250 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 100 g migdałów
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Wykonanie:
1. W misce połącz mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, kakao i sól.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtka.
3. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
5. Mniejszą część ciasta przełóż do lodówki na 15 minut.
6. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
7. Wyłóż nim dno formy do tarty, delikatnie dociskając brzegi.
8. Posyp tartę migdałami.
9. Ciasto zimne z lodówki rozkrusz palcami lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
10. Pokruszone ciasto równomiernie posyp tarta.
11. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
12. Po upieczeniu ostudź tartę, a następnie podawaj.